Aliekber METE-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, (DHA)- TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye olarak dün Suriye'nin güneyine gerçekleştirilen azgın İsrail saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Uluslararası hukuku tanımayan, uluslararası sistemin hiçbir kurum ve kuralını dikkate almayan, dünyadaki hiçbir insaf ve vicdan ölçüleri içerisinde hareket etmeyen Netanyahu ve ekibinin bu saldırgan tavrı asla kabul edilmez" dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spıropalı ile Meclis'te bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme sonrası Kurtulmuş ve Spıropalı, ortak basın toplantısı düzenledi. Kurtulmuş, Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini belirtti ve iki ülkenin müttefik olduğunu söyledi. Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurtulmuş, "Türkiye'nin tüm gayretlerine ve maalesef barışa çok yaklaşılmış olunmasına rağmen barışın gerçekleşmemiş olması esasında dünya barışına büyük bir tehdit oluşturduğu gibi Avrupa ve özellikle de Balkan coğrafyası için ilave riskleri bünyesinde barındırmaktadır. Dolayısıyla Rusya-Ukrayna Savaşı’nın tesirlerinden Balkan coğrafyasını mümkün olduğu kadar korumak ve burada ortaya çıkabilecek ilave riskleri yok etmek bakımından da barışçıl bir perspektife ihtiyaç olduğu, Balkan ülkeleri arasında istikrarı, güvenliği esas alan bir yaklaşımın şart olduğu aşikardır" ifadelerini kullandı.
'ULUSLARARASI SİSTEM YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICINDADIR'
Türkiye ve Arnavutluk arasındaki ilişkileri tarihi olarak nitelendiren Kurtulmuş, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolar seviyesine çıkması gerektiğini söyledi. Kurtulmuş dünyanın yeni bir yapılandırma sürecine girdiğini kaydederek, "Uluslararası sistem hem siyasi olarak hem ekonomik olarak yeni bir dönemin tam da başlangıcındadır. Eski sistem bütünüyle harap olmuş, tahrik olmuş, çökmüş vaziyettedir. Yeni bir küresel denge ve denklemin oluşacağı aşikardır. Bu denklemin içerisinde, çok kutuplu, çok merkezli bir yeni dünya düzeni içerisinde Balkanların da kuşkusuz öncekinden çok daha önemli bir hale geleceği aşikardır. Bu sadece konumu ve stratejik avantajları itibari ile değil çok kültürlülüğü bünyesinde barındıran bir coğrafya olması dolayısıyla da Balkanlar dünya siyasetinde daha etkili bir yere gelecektir. Bunun için gayretle çalışacağız, dostluklarımızı, iş birliklerimizi artıracağız ve Balkan coğrafyasını dünyaya örnek bir güven ve istikrar ortamı haline dönüştürmek için el ele çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.
'İSRAİL'İN SALDIRILARINA ULUSLARARASI CAMİA SESSİZ KALMIŞTIR'
Kurtulmuş, İsrail ordusunun Suriye'nin başkenti Şam'a düzenlediği saldırıları kınayarak, "Suriye'de uzun yıllar süren diktatörlükler ve 11 yılı aşkın süre devam eden kanlı bir iç savaştan sonra bütün toplum kesimlerini kuşatacak yeni bir yönetimin kurulması için bir imkan ortaya çıktı. Türkiye olarak Suriye yönetiminden ilk günden itibaren beklentimiz; Suriye'deki bütün farklı toplumsal kesimleri milli birlik etrafında toparlanmaları, Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini şüphesiz bir şekilde gerçekleştirerek ortaya koymalarıdır. Bu çerçevede Türkiye olarak dün Suriye'nin güneyine gerçekleştirilen azgın İsrail saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Uluslararası hukuku tanımayan, uluslararası sistemin hiçbir kurum ve kuralını dikkate almayan, dünyadaki hiçbir insaf ve vicdan ölçüleri içerisinde hareket etmeyen Netanyahu ve ekibinin bu saldırgan tavrı asla kabul edilmez. Bu bir devlet değil, bu bir devlet davranışı değil. Önüne geldiğine had bildirmek isteyen bir mahalle kabadayısının davranışıdır. Bu kabul edilemez. Türkiye olarak dün Suriye'de gerçekleştirilen Suriye'nin sadece güneyini değil, başkentini ve başkentindeki devlet binalarını da bombalayan İsrail'in saldırılarını şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Üzülerek ifade ediyorum ki bu açık saldırıya rağmen uluslararası camia, İsrail'in bu saldırganlığına da sessiz kalmış. Filistin'i yok etmesi, Gazze'de soykırım gerçekleştirmesi, Lübnan'a saldırması, Suriye'ye daha önce saldırması, İran'a saldırması gibi çevresindeki bütün ülkelerin egemenliğine saldırgan bir tutum içerisinde davranan İsrail hükümeti dünkü saldırılarından sonra da suskunlukla karşılanmış, görmezden gelinmiştir. Bu dayanılacak bir nokta değildir. Böylesine büyük bir kabadayılıkla dünyada düzen tutturulamaz" değerlendirmesinde bulundu.
Kurtulmuş ayrıca dün TBMM Genel Kurulu'nda İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırılarını kınayan Meclis Başkanlığı Tezkeresi'ne siyasi partilerin verdiği destek nedeniyle teşekkür etti.
'TÜRKİYE'Yİ BARIŞIN GARANTÖRÜ OLARAK GÖRÜYORUZ'
Arnavutluk Meclis Başkanı Elisa Spıropalı ise Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretten büyük bir mutluluk duyduğunu vurguladı ve iki ülkenin birçok alanda somut iş birliği yaptığını aktardı. Spıropalı, "Arnavutluk ve Türkiye, dünyaya barış ve güvenlik sunmaktadır. Güvenlik ve barış her zaman gereklidir ancak yaşadığımız dönem için bu daha kritik bir hale gelmiştir çünkü savaş bulutları artık sadece ufukta değil, ülkemizin etrafında dolaşmaktadır. İki Meclis arasında üst düzey iş birliğinin artması ile uluslararası örgütlere adaylıkların desteklenmesi konusunda hükümetlerimiz arasındaki temasların yoğunlaştırılması kararını aldık. Geçtiğimiz hafta Tiran'da Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay'ı ve heyetini karşıladık. Sayın Başkan ile konuştuk ve kendisini de Arnavutluk'a resmi bir ziyaret gerçekleştirmesi için davet ettim ve davetimi kabul ettiği için memnuniyet duyuyorum. Umarım bu ziyaret en kısa zamanda gerçekleşir. Biz Türkiye'yi bölgede barışın tarihsel ve doğal garantörü olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)
FOTOĞRAFLI