Aksaray'daki Antik Mokissos (Nora) şehri Kapadokya’nın ‘Efes’i olmaya aday

Aksaray

Aksaray'daki Antik Mokissos (Nora) şehri Kapadokya’nın ‘Efes’i olmaya aday

 Kapadokya’nın ‘Efes’i olmaya aday Antik Mokissos (Nora) şehrinde 30 yılın ardından çalışmalar yeniden başlıyor

1990 yılında Alman arkeoloji ekibinin yaptığı ilk çalışmanın ardından içerisinde binden fazla yapı, 32 kilise bulanan Antik Mokissos (Nora) şehrinin Aksaray turizmine kazandırılması için çalışmalar yeniden başlatılıyor

M.Ö 5. Yüzyıla kadar uzanan tarihi ile Doğu Roma İmparatorluğunun bölgedeki en önemli kentlerinden olan Antik Mokissos Şehrinde (Nora)  arkeolojik kazıların yeniden başlatılması için çalışmalar başlatılıyor.  

Mokissos (Nora) Antik Kenti'nde Aksaray İl Kültür Müdürlüğü bünyesinde ve Aksaray Müze Müdürlüğü başkanlığında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar’ın bilimsel danışmanlığındaki bir ekip tarafından araştırma; haritalama, mimari belgeleme çalışmaları tamamlandı.

Vali Hamza Aydoğdu Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yusuf Şahin,  İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar ile Nora Antik kentinde incelemelerde bulundu. 

Vali Aydoğdu: ‘Hep beraber antik kente sahip çıkacağız’

Vali Aydoğdu Hasandağı eteklerinde kurulan antik kentin yapılacak arkeolojik kazıların ardından turizme açılması için girişimlerde bulunduklarını söyledi. 

Bilim insanlarının yaptıkları incelemelerde Antik Nora Şehrinin Kapadokya bölgesinde geniş alanda kurulan ve kalıcılığını koruyan en önemli ören yerlerinden olduğunun belirlendiğini ifade eden Vali Aydoğdu; “Kültür Bakanlığımız, hocalarımız ve Valiliğimiz hep beraber bu antik kente sahip çıkacağız. Antik çağ kalıntılarına, tarihine, dokusuna sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor”dedi.

30 yılın ardından ilk çalışmalar yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Tolga Uyar’da yaptığı açıklamada Viranşehir olarak bilinen Antik Mokiosos (Nora) şehrinin Helenistik döneme kadar uzandığını söyledi. 

1990 yılında Alman bir ekip tarafından yapılan incelemelerin ardından Antik kentte yeniden çalışma başlatıldığını ifade eden Uyar, antik metinlerde adı geçen kentin Doğu Roma İmparatorluğu döneminde bölgesel başkentlerden bir tanesi olduğunu söyledi. 

-Bölge ‘Efes’ olmaya aday bir yer 

Antik Coğrafyası ve tarihi ile bölgenin Efes Antik Kenti olmaya aday bir yer olduğunu kaydeden Uyar; “O dönemde burada bin adet sivil konut inşa edilmiş. Dolayısıyla 5. ve 6. Yüzyılın en yoğun nüfuslu kentlerinden bir tanesi Nora antik kentiydi. Bu şehir Kapadokya bölgesinin en geniş ve bugüne kadar en iyi korunmuş ören yerinden olduğunu görüyoruz. Bakanlığımızın destekleriyle bura da bir kazı çalışması başlatma çabasındayız’ dedi. 

200 hektar alanda kurulan antik kente konutlar dışında, yıkıntı halinde olanlarla birlikte yaklaşık 32 tane kilise yapısı, 20 sarnıcın tespit edildiğini kaydeden Uyar; mimarileri esas alınarak incelenen kiliselerin yaklaşık olarak 6. yüzyılın ortası ile erken 7. yüzyıl arasında inşa edildiğini bu yapıların Bizans mimarisinin ortak dönemsel karakterlerinden bazılarını yansıttığını aktardı. 


 



Cuma 24.8 ° / 12.3 °
Cumartesi 26.6 ° / 14.6 °
Pazar 27.9 ° / 14.3 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri