9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü

Aksaray Çölyak Derneği  ’9 Mayıs Dünya Çölyak Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamada, çölyak hastalığının tek tedavisinin, ömür boyu; buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyet olduğunu bildirdi.

Çölyak hastalığı ince bağırsaklarımızın arpa, buğday ve çavdar gibi tahıllarda bulunan "gluten" isimli proteine karşı göstermiş olduğu alerjik bir reaksiyondur.

Çölyak hastalığının tipik belirtileri ishal, kabızlık, kusma, karın ağrısı, geçmeyen şişkinlik olmasına rağmen bazı tipik olmayan belirtileri de vardır. bunlar; sebepsiz kısırlık, kronik baş ağrıları, iyileşmeyen vertigo, nedensiz eklem ağrıları şeklinde sıralanabilir. Çocuklarda ise boy kısalığı, kilo alamama, gelişim geriliği, zayıflık, karın bölgesinin öne doğru şiş olması, anemi gibi belirtiler mevcuttur.

ÇÖLYAK TEŞHİS EDİLİNCEYE KADAR BİR HASTALIK, TEŞHİS EDİLDİKTEN SONRA BİR YAŞAM BİÇİMİDİR. ÇÖLYAK HASTALIĞININ TEK TEDAVİ ŞEKLİ GLUTENSİZ BESLENMEDİR.

Çölyak hastalarının sağlığına kavuşmaları için ömür boyu süren sıkı bir glutensiz (diyet) beslenme şekli uygulamaları gerekmektedir. SIFIR GLUTEN şekline bürünen bir beslenme tarzı ile çölyak hastaları sağlıklı bir birey olarak yaşamlarına devam etmektedirler. Ancak SIFIR GLUTEN (glutensiz beslenme) bizim kültürümüzde maalesef ki çok kolay değildir. Sofralarımızın olmazsa olmazı ekmek başta olmak üzere özellikle buğday içerikli (bulgur, makarna, mantı, börek, çörek, bazlama, kek, poğaça gibi) ürünler glutensiz beslenmeyi zorlaştırmaktadır. Glutensiz beslenen bir çölyak hastası bu ürünleri glutensiz ekmek, makarna gibi ürülerle değiştirmeli, glutensiz olan ürünleri tercih etmelidir. bunların yanı sıra ambalajlı ürünlerde gluten içerikli olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse salça, diş macunu, margarinler, çikolata, dondurma, tuzlu kuru yemişler gibi. Bu sebeple bir çölyak hastası aynı zamanda çok iyi bir etiket okuyucusu da olmalıdır. Ambalajlı ürünlerin içindekiler kısmını dikkatli bir şekilde okumalı GLUTEN uyarısına dikkat etmelidir. BİR LOKMADAN BİRŞEY OLMAZ, CANIN ÇEKER gibi sözlere aldanmayalım, bir çölyak hastası için bir dilim normal ekmek zehir mahiyetindedir. İnce bağırsaklarda bulunan villus yapıların bozulmasına ve tekrardan hastalanmanıza sebep olur. BİR DİLİM NORMAL (GLUTENLİ) EKMEK BİR BARDAK ÇAMAŞIR SUYU İÇMEKTİR de diyebiliriz. Beslenmesine dikkat etmeyen çölyak hastaları çok çeşitli bağışıklık sistemi hastalıkları ve ince /kalın bağırsak kanseri, lenfoma ve farklı hastalıklar ile karşılaşabilir.                                                                                                                Ülkemizde glutensiz ürün çeşitliliği ise günümüzde daha fazladır ve üretici firmaların desteği ile artmaya devam etmektedir. Ancak ithal ürünlerin söz konusu olması, ülkemizde yeterli ham maddenin olmaması gibi sebeplerle glutensiz ürün fiyatları oldukça yüksektir. Diğer ürünlerle fiyat karşılaştırması yapacak olursak normal (glutenli) bir ekmek 1 tl iken glutensiz ekmek 10 tl dir. Bir paket normal (glutenli) makarna 2 tl iken glutensiz 400gr makarna 23 tl dir. Tüm bu yaşam zorlukları ve glutensiz diyet ile beslenmedeki maddi sıkıntılar çölyak hastalarını gluten ile beslenmeye zorlayabilmekte ve insanlar sağlığını kaybedip daha kötü sağlık sorunlarıyla (kanser gibi) karşılaşacağını bilerek veya bilmeyerek glutenli beslenmektedir. Bütün bunların farkında olunması ve insanların bilgilenmesi için 9 Mayıs Dünya'da Çölyak Hastalığı Farkındalık Günü olarak kabul edilmiştir. Bizde Aksaray Çölyak Derneği olarak farkındalık oluşturup Aksaray Çölyak Ailemizin 9 Mayıs Çölyak Farkındalık Günü'nü kutluyoruz.                          GLUTEN YOK HAYAT VAR.



Anahtar Kelimeler: Mayıs Dünya Çölyak
Salı 31.4 ° / 18.7 °
Çarşamba 29.6 ° / 16.4 °
Perşembe 29.3 ° / 16.8 °
Aksaray nöbetçi eczaneleri